31 Ağustos 2014 Pazar

Bakü'ye Nasıl Gidilir?


2014 yaz tatili benim için 4 Ağustos’tan itibaren başladı.Yoğun geçen final,arazi ve staj döneminden sonra 11-17 Ağustos 2014 tarihleri arasında iş sebebiyle Kars’ta olmam gerekiyordu.Türkiye’nin en batısı Uğurlu,Gökçe Ada’dan  ülkemizin en doğusu diyebileceğimiz şehirlerden Kars’tan daha  doğusuna seyahat etmeye karar verdim.Daha önce Avrupa’nın bir çok ülkesine ve balkanlara birçok kez seyahat etme fırsatı bulmuştum.Güney Kafkasya’ya seyahat etmek benim için bir farklılık olacak ve daha önce derinlemesine tanıma fırsatı bulamadığım kültürleri yerinde tanıma  fırsatı bulacaktım.Türkiye’den yurt dışına seyahat etmek isteyenler için Gürcistan oldukça ucuz ,Azerbeycan  ise aksine  Avrupa ülkeleriyle yarışır cinsten.Eğer kara yoluyla seyahat etmeye karar verdiğiniz  taktirde ulaşıma çok fazla para harcamayacağınızdan bu rota tercih sebebi olabilir.Gürcistan ve Azerbaycan’ı  gezmek istiyorsanız virajlı,bozuk,uzun yollara, eski rus trenlerine, zamanında hareket etmeyen ve balık istifi dolmuşlara, uzun sınır kuyruklarına  ve diğer  sürprizlere hazır olmalısınız. Bu yazımda Bakü’ye uçakla,otobüsle ve trenle nasıl  gidileceğini seyahatim  ve araştırmalarım sırasında aldığım notlardan düzenledim.Aşağıda 4 farklı rota yer almaktadır.Ben seyahatim sırasında 3.Rotayı izledim ve Bakü’ye giderken Batum ve Tiflis’te ikişer gece konaklayarak  gittim. Karar sizin istediğiniz rotayı seçip Kafkasları yakından tanıyabilirsiniz!

Bakü’ye uçakla nasıl gidilir?
Bakü’ye İstanbul’dan  Azal Havayolları ve THY tarafından gün içerisinde yaklaşık 3-4 sefer gerçekleştiriliyor.Karayolu ulaşımı ile karşılaştırdığımızda fiyatlar yüksek diyebiliriz.Bir ay önceden bilet almaya karar verdiğinizde 260-280€ arasında gidiş-dönüş bilet bulabilirsiniz.İstediğiniz tarihleri  www.skyscanner.com ‘dan aratabilirsiniz.

Bakü’ye karayolu ile  nasıl gidilir?

1.Rota:İstanbul-Bakü
Bakü’ye havayolu ile ulaşımın pahalı olması sebebiyle İstanbul-Bakü arasında günlük otobüs seferleri yapılmaktadır.Bir çok gezgin fiyat farkı çok fazla olduğundan bu yolu tercih edebilir.Otobüs ile İstanbul-Bakü arası  40 € civarında seyahat süresi sınırlarla birlikte 40 saati buluyor.Metro ve Mahmut turizm bu seferler için tercih edilebilir.( http://www.mahmutturizm.com.tr/) 

 2.Rota: Kars-Tiflis-Bakü

Haritada görüldüğü gibi Kars-Tiflis arası 303 km araçla yaklaşık 5 saat sürüyor fakat bu güzergahta düzenli olarak bir otobüs veya minibus hattı bulunmuyor.Kars’tan Ardahan’a otobüs ile gidip buradan Athaltsikhe’e giden direk otobüse binebilirsiniz yada Ardahan’dan Posof’a giden dolmuşlara binebilirsiniz.Bu dolmuşlar  tam olarak dolduğunda harekete geçiyorlar.3-4 saat bu dolmuşların kalkmasını beklemeniz gerekebilir.Posof’a varıldığında buradan kendi imkanlarınızla sınıra gitmelisiniz.Herhangi bir toplu taşıma bulunmuyor.Bu sınır kapısını  Tahran-Tiflis seferini yapan Mahmut Turizm otobüsleri aktif olarak kullanmakta fakat bu otobüsler genelde dolu oluyor.Günlük olarak bu seferi yapan bu otobüse binebilirseniz sanşlısınız demektir.

Otobüs ve dolmuş fiyatları aşağıdaki gibidir.
1 – Kars-Ardahan: 15TL
2 – Ardahan- Akhaltsikhe: 60TL(Son otobüs ve tek otobüs 16:00’da)
3 - 14:30 Akhaltsikhe to Tbilisi (Didube):30-40 TL
Daha once bu coğrafyaya seyahat etmediyseniz ve seyahat günleriniz müsaitse bu rota pek tercih edilebilir bir rota değildir.Dolmuşlar dolmayabilir,taksiciler sizi kazıklamak isteyebilir,Posof veya Athaltsikhe’de bir gece konaklamak zorunda kalabilirsiniz.Eğer sabırlı değilseniz ve sürprizleri sevmiyorsanız bu rotayı tercih etmeyin derim.

3.Rota:Kars-Hopa-Batum-Tiflis-Baku

3.Rotamız biraz uzun gözükse de Kafkasları keşfetmenin bu bölgelerin kültürünü anlamanın en mantıklı ve zevkli rotası diyebiliriz.1230 km uzaktan göründüğü kadar korkutucu ve yorucu değil ve Kars hariç her şehirden saat başı otobüs,minivan vs. bulabileceğiniz bir rotadır.

Kars’tan Hopa’ya;
Günde bir kere saat 9.45’de Artvin Express tarafından minibüs ile sefer gerçekleştiriliyor. Kars otogara gidip biletinizi 1-2 saat önceden almanızı tavsiye ederim.Kars-Hopa arası sefer yapan şirket oldukları için hareket vaktine yakın bilet bulamayabilirsiniz.Bilet fiyatları 45 TL ve seyahat süresi yaklaşık 6 saat sürüyor.Yol 270 km olmasına rağmen dağlık olduğu için minibüs ortalama 50-60 km/sa hızla gidiyor.Uzun süren bu yolculukta harika dağ manzaralarını izlerken vakit su gibi akıp geçiyor.


Kars’tan Hopa’ya giden bu minibüse yetişemediğiniz taktirde 18:30’da Erzurum-Hopa seferini yapan minibüsü yakalayabilirsiniz.Kars-Erzurum arası çok sık minibüs var ve 1-1,5 saat arası sürüyor.Erzurum-Hopa seferi 35 TL ve 5 saat sürüyor.



Hopa’dan Batum’a;
Bir çok firmanın Hopa otogardan Batum’a giden otobüsü var fiyatları 50-60 TL arasında değişiyor.Eğer tek başınaysanız otobüsler tercih edilebilir fakat yanınızda arkadaşınız veya taksiye yancınız varsa taksi sınıra gitmek için daha avantajlıdır. Kara sınırları büyük otobüslerle geçildigi zaman otobüsten tüm yolcu bagajlarinin indirilmesi,tekrar tüm yolcuların otobüse ulasmasi ve bagajlarin yerlestirilmesi cok zaman alıyor.Bu sebeple taksi tercih edilmelidir.Eğer iyi pazarlık yaparsanız taksiler 15-25 TL arasında sizi Sarp sınır kapısına kadar götürür.Hopa-Sarp sınır kapısı yaklaşık 20 km 15 dakika sürmeden sınıra varıyorsunuz.Sarp sınır kapısından da aynı şekilde iyi bir pazarlıkla 10-15 GEL’e(12-20 TL) Batum otobüs istasyonuna ulaşabilirsiniz.

Batum’dan Tiflis’e;
Batum otobüs istasyonundan saat başı otobüs ve minibüsler var otogara varır varmaz bir minibüse atlayıp Tiflis’e gidebilirsiniz. Bu seyahat 370 km civarında otobüsle  6-7 saat arasında sürüyor.Gideceğiniz aracı seçerken özellikle klimalı olmasına dikkat edin.Bilet fiyatları 18 GEL’den başlıyor konfora göre artış gösteriyor.18 GEL’e (22 TL) klimalı bir otobüs bulmanız mümkündür.

Tiflis’ten Bakü’ye;
Tiflis’te 3 tane otobüs istasyonu bulunmakta; Didube , Ortachala ve  main train station Tsotne Dadiani.Batum’dan Tiflis’e vardığınızda “main train station Tsotne Dadiani.” İstasyonunda(son durak) otobüsten inip 150 numaralı şehir hatlarına ait minibüs(0.50 GEL) ile Ortachala istasyonuna ulaşmanız gerekiyor.Azerbeycan’a yapılan seferler bu istasyondan gerçekleşiyor. Ortachala istasyonundan saat 16:00’da Baku’ye giden tek bir otobüs var bilet fiyatı ise 35 GEL(40 TL) bu otobüse bindikten sonra yaklaşık 13 saat sonra Bakü Uluslar Arası Otobüs İstasyonu’na varmış olacaksınız.

Diğer bir seçenek olarak Ortachala’dan Kızıl Köprü’ye(Gürcistan-Azerbeycan sınırı) taksi ile  25 GEL’e gitmek.Kızıl Köprüye vardığınızda Azerbeycan tarafında 10 Manat(30 TL)’a her 30 dakikada bir Bakü’ye giden otobüslere binebilirsiniz.5 Manat fazla verip daha konforlu bir 8 saatlik seyahat istiyorsanız Azerbeycan tarafından Bakü’ye giden lüks dolmuş(Vitoları) tercih edin derim. 

































4.Rota: Tren ile Batum-Tiflis-Bakü
Trenin hastasıyız.Tren nostaljidir diyorsanız Bakü’ye tren yolu ile gitmek de  mümkündür fakat  yaz sezonunda bilet bulabilmek için en az 1 hafta önceden  biletleri almak fayda var.



Batum’dan Tiflis’e;
Batum merkezine yaklaşık 4 km uzaklıkta olan Makhindjauri İstasyonu’ndan Tiflis’e  günlük olarak saat  22:25 ve 17:55 tren var.Tren yolculuğu yaklaşık 9 saat sürüyor.Tren biletleri ise 1st class 2-berth sleeper için 42 GEL ve 2nd class sleeper 4-berth için 24 GEL.

Tiflis’ten Bakü’ye;
Tiflis’ten Bakü’ye gece treni günlük olarak 16:30’da Tiflis’ten ayrılıp bir dahaki sabah 10:20 de varmak üzere sefer yapmaktadır.Bilet fiyatları 1st class 2-bed sleepers için 112 GEL ve 2nd class 4-berth sleepers için 58 GELdir.Seyahat süresi yaklaşık 18 saat sürmektedir. Gürcistan Tren Yollarının sitesinde tren saatlerini kontrol edip seyahatinizden 15 gün öncesinden itibaren online bilet alabilirsiniz.


9 yorum:

  1. Teşekkür ederiz.Ön bilgi oldu ve faydalı bir paylaşım.

    YanıtlaSil
  2. Faydalı bir paylaşım emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. Daha kisa yeni bir Rota 2017 Yilinin basinda acildi,Gürcistan a 3 Hudut Kapisi olan Ardahan/CILDIR-AKTAS ile Gürcistan in Merkezine yani Tiflis e bu Güzergah 200 km ( Artvin-Hopa dan ve de Ardahan-Posof dan 150 km ) daha kisa ve de Kars dan sadece 90 km uzaklikta.Ayni zamanda Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu da acildi.Yine Kars dan Tren ile Ardahan/CILDIR üzerinde Gürcistan a acilan bu Demiryolu hem Lojistik olssun hemde Turizm acissindan alternatifssiz dir.Bilgilerinize sunraim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tren henüz sadece yük taşımada kullanılıyor

      Sil
    2. Yolcu treni Kars Bakü arasi ne zaman faaliyete geçecek? Dogu illerindeki hava alanlarindan Bakü ya uçak varmi?

      Sil
  4. Bilgilendirme için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Çok teşekkürler. Tam aradığım yazı olmuş, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil